Potřebujete poradit při výběru vhodného produktu?
Kontaktujte nás na telefonním čísle
+421 948 243 347
nebo na
pharma@pharmamkl.sk

Jak souvisí pátá nemoc a oslabená imunita u dětí?

22.04.2024

Pátá nemoc nejdříve vypadá jako chřipka nebo vážnější nachlazení. Následná vyrážka však všechno změní. Léčba páté nemoci u dětí je symptomatická. Jediný způsob, jak se dá této nemoci předcházet, je posilování imunity a důkladná hygiena rukou.

Největší riziko výskytu páté nemoci u dětí je na jaře, v době, kdy je imunita dětí oslabená chladem. První projevy páté nemoci jsou kašlání, kýchání a výtok z nosu. V tomto stádiu je pacient nejvíce infekční.

Pátá nemoc má tyto příznaky

K projevům podobným rýmě se následně přidá zvýšená teplota, únava, bolesti svalů a kloubů. Většinou jsou už tyto těžkosti na ústupu, pak se udělá vyrážka na tvářích nebo vyrážka okolo úst – typické příznaky páté nemoci.  

V tomto období už pacient není infekční, ale potřebuje klidový režim a velmi důležitá je péče o červenou vyrážku.

Inkubační doba páté nemoci u dětí se uvádí od 4 do 21 dní. Přenáší se kapénkami vzduchu infikovanými nakaženým, který kašle a kýchá.

Léčba páté nemoci

Jelikož je pátá nemoc virové onemocnění způsobené parvovirusem B-19, léčba je většinou symptomatická.

Důležité je podávat léky na tlumení horečky, preparáty na zmírnění kašle a ulehčení vykašlávání hlenů a antihistaminika na zmírnění svědění vyrážky.

Červená vyrážka se většinou začne objevovat na tvářích, může se však postupně objevit i na dalších částech těla. Červená vyrážka kolem úst, na rukách, nohách či trupu svědí.  

Její stav se může zhoršit po kontaktu s vodou nebo vlivem slunečního záření. Proto bychom dítě s pátou nemocí neměli minimálně 4 až 10 dní vystavovat slunečnímu záření a pokožku nedráždit sprchováním nebo koupání.

Důležitý je dostatečný pitný režim a odpočinek.

U dětí bývá průběh páté nemoci většinou bez komplikací a výsledkem je doživotní imunita vůči parvovirusu B-19, komplikace mohou nastat u těhotných žen a u dospělých i dětí s oslabenou imunitou.

Prevence páté nemoci

Proti páté nemoci neexistuje očkování. Jedinou prevencí je vyhýbat se kontaktu s infekčním pacientem a posilování imunity.

Všechny potřebné vitamíny, minerály a stopové prvky na přírodní bázi najdete například v sirupu IMMUNO BIMBI. „Sirup s výtažkem z plodů šípku, sibiřského ženšenu či kořene kozince podporuje oslabenou imunitu a pomáhá i proti únavě a vyčerpání. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, ale i vitamín E a vitamín D. Doporučuji ho užívat nejen v době nemoci, ale ideálně preventivně, aby nedošlo k oslabení imunity,“ řekla Katarína Demetriou z farmakologické laboratoře Pharma MKL.

Oslabená imunita se dá dále posilovat dostatečným spánkovým režimem, otužováním (pobyt na vzduchu, přiměřené oblečení), přiměřeným pohybem a psycho hygienou.

Posledné články

Připravte svoji pleť na slunečné dny. Dokonalá péče o pleť v tomto období znamená nevynechávat sérum, krém s SPF a dopřát tělu tekutý kolagen.
Pátá nemoc nejdříve vypadá jako chřipka nebo vážnější nachlazení. Následná vyrážka však všechno změní. Léčba páté nemoci u dětí je symptomatická. Jediný způsob, jak se dá této nemoci předcházet, je posilování imunity a důkladná hygiena rukou.
Jaro je většinou plné síly, naděje, krásně kvetoucích květin a zeleně. Zároveň je však obdobím alergií. I u dětí se probouzí alergie na trávy, pyly a další látky. Jaké jsou příznaky alergie u dětí a jak posilnit jejich imunitu v jarní sezóně?
Imunita dětí musí ujít dlouhou cestu, aby byla plně funkční. Vrozená imunita do jisté míry dítě ochraňuje, ale každá nemoc imunitu dočasně oslabí. Proto je důležité vědět, jak slabou imunitu dětí vhodným způsobem podporovat.  
1 2 3 10
© Pharma MKL 2019
facebook-squarebarsyoutube-squareinstagramshopping-basketcross-circle