Potřebujete poradit při výběru vhodného produktu?
Kontaktujte nás na telefonním čísle
+421 948 243 347
nebo na
pharma@pharmamkl.sk

Proč je kolagen důležitý pro muže?

31.01.2024

Kolagen je pro muže jedna z klíčových látek už v mládí, především pokud aktivně sportují. Tehdy jim tento protein pomáhá regenerovat svaly po cvičení, ale prosívá i trávení.  

S přibývajícími roky množství kolagenu v těle klesá. Tělo si ho neumí samo vyrobit a pokud ho nedostává z externího zdroje, ztrácí se pružnost kůže i svalů, klouby se už nehýbou tak lehce a hladce. Důsledky úbytku kolagenu se projevují bolestmi různých částí těla, muže trápí především bolesti kolen, bolest v kříži a kloubů.

Přírodní kolagen

Kolagen je bílkovina, která vyplňuje veškeré prostory mezi buňkami a funguje v podstatě jako elastické lepidlo. Pochopitelně, pokud je lepidla někde málo, začínají problémy.

Vědci se desetiletí snažili najít ideální přírodní zdroj kolagenu, který by po všech stránkách dokonale nahradil ubývající lidský kolagen. Získávali ho různými způsoby, například extrahováním z hovězí kůže. Tato metoda však způsobovala poškození kolagenu, nebo tedy biologicky aktivní a nechoval se jako „živý“ kolagen. Využívá se na kosmetické aplikace, ale nenahrazuje ubývající kolagen v mezibuněčných prostorách.

Změna nastala téměř před 50 lety, když vědci extrahovali kolagen z kostí mořských ryb. Podařilo se jim to metodou, které se říká hydrolyzace. Kolagen zůstal nepoškozený, tedy biologicky aktivní. Je téměř identický jako kolagen v těle savců. Pokud se do lidského těla dostane perorálně (vypije se) nebo injekčně, je to dokonalý suplement lidského kolagenu.

„Doporučuji pravidelně užívat bioaktivní kolagen v tekuté formě. Naše výzkumy dokázali, že nejúčinnější je, pokud se užívá večer. Díky tomu, že se dá pít, se ho do organismu vstřebá největší množství a peptidy kolagenu se dostanou všude tam, kde je tělo potřebuje,“ vysvětlila Katarína Demetriou z Pharma MKL.

Bohužel konzumace mořských ryb nezajistí tělu dostatek přírodního kolagenu, protože ten se nachází především v částech, které nejí ani nejtvrdší chlap – v kostech, chrupavkách, v šupinách a v ploutvích. Kolagen ve stravě je fajn, ale nikdy ho z ní do těla nedostaneme v takovém množství, kvalitě a stavu v jakém je potřeba. 

Kolagen nepomáhá mužům jen s bolestí

Desítky výzkumů a studií potvrdily, že účinky perorální suplementace kolagenu se projeví už v průběhu několika dní až týdnů, pokud se užívá pravidelně. Kolagen přitom působí zevnitř směrem ven.

Z přírodního kolagenu na pití mají prospěch mužské svaly, které se díky této bílkovině dobře a rychle regenerují (důležité při trénincích) a kromě toho se zvyšuje svalová hmota. To je žádoucí nejen u aktivních či rekreačních sportovců, ale i u starších pánů, kterým svalová hmota ubývá.

Dostatek kolagenu zmírňuje bolesti kloubů, bolesti v oblasti kříže a kolen a pomáhá zlepšovat jejich hybnost. Přírodní kolagen působí i na pružnost kůže, která je u mužů nižší než u žen. Zevnitř zase pomáhá udržovat dobrou pružnost tepen, takže přispívá k prevenci častého mužského problému – infarktu a srdečně-cévním onemocněním.

Mýty o kolagenu

Kolagen se v našich představách spojuje především se ženami, které chtějí vypadat dobře a bojují s časem. Ve skutečnosti je kolagen nesmírně důležitý pro každého aktivního člověka po třicítce.

To, jestli má dostatek nebo nedostatek se projevuje na stavu pokožky, vlasů, kloubů i svalů.

Kolagen ze stravy s přibývajícím věkem člověku nestačí. Z potravin totiž člověk dokáže přijmout přibližně jen 1 % látek, které pomáhají organismu tvořit vlastní kolagen. Po třicítce přitom klesá jeho produkce téměř o polovinu. Potřeba kolagenu však zůstává vysoká.

Dalším mýtem je představa, že tělo zásobíme kolagenem tehdy, když si dopřejeme silný hovězí vývar nebo huspeninu. Molekula tohoto kolagenu je však příliš velká na to, aby se přes střevo vstřebala do organismu. A tak jen projde trávicím traktem bez toho, aby udělal očekávanou službu.

Proto má nejlepší kolagen na trhu formu peptidů a dá se pít. Tehdy se přes tenké střevo vstřebává do krevního oběhu a krví se kolagenové peptidy distribuují dál do těla včetně kůže. Celý proces urychluje dostatek vitamínu C.

Posledné články

Připravte svoji pleť na slunečné dny. Dokonalá péče o pleť v tomto období znamená nevynechávat sérum, krém s SPF a dopřát tělu tekutý kolagen.
Pátá nemoc nejdříve vypadá jako chřipka nebo vážnější nachlazení. Následná vyrážka však všechno změní. Léčba páté nemoci u dětí je symptomatická. Jediný způsob, jak se dá této nemoci předcházet, je posilování imunity a důkladná hygiena rukou.
Jaro je většinou plné síly, naděje, krásně kvetoucích květin a zeleně. Zároveň je však obdobím alergií. I u dětí se probouzí alergie na trávy, pyly a další látky. Jaké jsou příznaky alergie u dětí a jak posilnit jejich imunitu v jarní sezóně?
Imunita dětí musí ujít dlouhou cestu, aby byla plně funkční. Vrozená imunita do jisté míry dítě ochraňuje, ale každá nemoc imunitu dočasně oslabí. Proto je důležité vědět, jak slabou imunitu dětí vhodným způsobem podporovat.  
1 2 3 10
© Pharma MKL 2019
facebook-squarebarsyoutube-squareinstagramshopping-basketcross-circle