Jak přirozeně doplnit kolagen? Vsaďte na správné kombinace ve stravě.

Kolagen je jednou z nejdůležitějších bílkovin a tvoří přibližně jednu třetinu celkového obsahu bílkovin v našem těle. Zodpovídá především za pevnost a pružnost pokožky, zdraví kloubů, svalů a kostí. S věkem, již po 25. roce života, však jeho produkce v organismu postupně klesá, a po čtyřicítce se tento pokles zrychluje. To může vést k nežádoucím projevům stárnutí, jako jsou vrásky, ztráta elasticity pokožky či bolesti kolen a páteře. Tento proces se však dá zpomalit dostatečným příjmem kolagenu z vnějších zdrojů. Jak získat nejlepší kolagen na klouby i celkové zdraví?

Strava bohatá na kolagen


Základním pravidlem je dbát na kvalitní a pestrou stravu. Ideálním zdrojem jsou potraviny, které obsahují přírodní kolagen, jako jsou hovězí vývar či masová jídla, nebo mořské ryby, vejce či ořechy bohaté na další bílkoviny a živiny nezbytné pro jeho tvorbu. Výhodou je, že takto současně s kolagenem do těla dostanete mnoho důležitých látek, které pomáhají s problémy stárnutí, které na první pohled nesouvisejí. Například vývar z kostí je vhodný i při střevních problémech – jako zdroj kolagenu a glutaminu přispívá k hojení střevní sliznice při syndromu propustného střeva.

Strava bohatá na kolagen Základním pravidlem je dbát na kvalitní a pestrou stravu.

 

Vitamín C jako klíčový partner


Dobře uděláte, pokud potraviny s obsahem kolagenu zkombinujete s dalšími výživnými látkami, které podpoří jeho produkci. Teplá sezóna je na to jako stvořená. „Vstřebávání kolagenu výrazně podporuje vitamín C, který najdeme v množství letního ovoce a zeleniny, jako jsou bobuloviny, červená paprika, brokolice a citrusové plody,“ říká Katarína Demetriou z kosmeticko-farmaceutické laboratoře PharmaMKL. Tento vitamín, zároveň důležitý antioxidant, nejen stimuluje tvorbu kolagenu, ale také chrání pokožku před poškozením volnými radikály.

Kolagen účinně spolupracuje i s dalšími živinami, jako jsou kyselina hyaluronová a zinek, jejichž účinky podporují regeneraci pokožky a její hojení. „Kolagen obohacený o kyselinu hyaluronovou, vitamín C, zinek a kyselinu listovou optimalizuje fungování imunitního systému, takže budete dokonale připraveni zvenčí i zevnitř po celý rok,“ dodává odbornice na kosmetiku.

 

12 potravin, které podpoří tvorbu kolagenu

 

  1. Kostní vývar: Pomalým vařením kostí se kolagen v nich rozloží na želatinu, která se snadněji vstřebá.
  2. Vepřové kůže: Obsahují velké množství kolagenu, konzumací tělo získá aminokyseliny potřebné k tvorbě vlastního kolagenu, a také glycin potřebný pro syntézu kolagenu.
  3. Mořské ryby: Zvláště kůže a šupiny jsou vzácným zdrojem mořského kolagenu, známého vysokou biologickou dostupností.
  4. Kuřecí maso: Konkrétně chrupavky jsou přirozeným zdrojem kolagenu typu 2 s účinky proti artritidě.
  5. Hovězí maso: Zejména kůže a kosti obsahují kolagen typu 1 a 3, nezbytný pro zdraví kůže, kostí, šlach, chrupavek, pojivové tkáně a zubů.
  6. Vaječné bílky: Jsou zdrojem prolinu, jedné z aminokyselin potřebných k výrobě kolagenu.
  7. Citrusové plody: Vitamín C v nich pomáhá tělu produkovat kolagen.
  8. Bobuloviny: Rovněž se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, který pomůže obnovit vlastní tvorbu kolagenu v těle.
  9. Česnek: Je bohatý na síru, která je důležitá pro tvorbu kolagenu, obsahuje také taurin a kyselinu lipoovou, které přispívají k obnově poškozených kolagenových vláken.
  10. Mléčné výrobky: Mléko, sýr a jogurt jsou zdrojem prolinu a glycinu, molekul, které jsou klíčové pro produkci kolagenu.
  11. Kešu ořechy: Jsou plné zinku a mědi, potřebných pro syntézu kolagenu a elastinu.
  12. Ústřice: Skvělé jsou opět pro vysoký obsah zinku, na doporučenou denní dávku tohoto minerálu stačí několik kousků.

Tekutý kolagen


Pokud chcete hladinu kolagenu v těle ještě více podpořit, k dispozici jsou různé doplňky stravy. Oblíbený je kolagen pro ženy, ale i muže, kteří nechtějí zanedbat zdraví kloubů, šlach a svalů, a v neposlední řadě zdraví a krásu pleti, nehtů či vlasů. „Kolagen se dá doplňovat v různých formách. Doporučuji pravidelně užívat bioaktivní kolagen v tekuté formě. Naše výzkumy prokázaly, že nejúčinnější je, pokud se užívá večer. Díky tomu, že je v tekuté formě, se kolagen do organismu vstřebá rychle a v co největším množství, takže se kolagenové peptidy dostanou všude tam, kde je tělo potřebuje,“ vysvětluje Katarína Demetriou.

 

Kolagen a anti-age péče


Třetím způsobem je používat vhodnou kosmetiku. Kolagen je nedílnou součástí anti-age péče. I po padesátce můžete mít hladkou a přitažlivou pleť jako třicátnice. Katarína Demetriou radí používat výrobky obohacené o kolagen, jako jsou séra s hydrolyzovaným mořským kolagenem, které zlepšují vzhled pleti a zpomalují projevy stárnutí. „Sérum na pleť s hydrolyzovaným mořským kolagenem dodá pleti potřebnou pružnost i elasticitu. Dokáže eliminovat jemné vrásky, ale co je ještě důležitější, poskytuje ochranu před vnějšími vlivy a podporuje regeneraci pleti,“ dodává odbornice z Pharma MKL.

Shrnuto a podtrženo – kolagen doplňujte zejména ze stravy, ale i z doplňků stravy a zvolte vhodnou kosmetiku s jeho obsahem. Pamatujte, že nejlepších výsledků dosáhnete, pokud budete kombinovat více přístupů a dbát na pravidelnost. „Aby měl kolagen maximální účinek a blahodárné účinky na zdraví, je důležité vytvořit si každodenní rutinu,“ uzavírá Katarína Demetriou.